Вече втора година ръководството и екипа на СУ за УУС „Професор д-р Стоян Белинов“, гр. Пловдив обновяват усилено физическата среда. Училищната сграда е почти готова и обзаведена с нови мебели. Стартира и преобразяването на сградата, в която се помещават предучилищните групи. Учебното заведение работи по проекта „Обичам моето училище“, който има за цел да преобрази изцяло неговата база. Лятната ваканция за малките възпитаници започна и екипът от доброволци – учители, родители, ученици, приятели на училището – се захвана с преобразяването на детската градина. За едни почивка, за други – шпакловане, боядисване, лепене на тапети, чистене, подреждане… Наесен децата и екипът от специалисти ще се радват на изцяло обновени занимални, спални помещения, специализирани кабинети и общи части.

„Малките ни възпитаници се обучават в отделна сграда в рамките на училищния комплекс. Също като в училищната сграда и тук ще има тема съобразена с възрастта на децата. Ще бъдат изписани и позитивни думи и послания, които да мотивират и да възпитават у тях качества като увереност, любопитство, доброта, смелост и т.н. Имаме желание и планираме да открием и други кабинети в сградата, но засега ще се ограничим с реновиране на старите. Училището отдавна разполага с необходимото оборудване, но овехтелите не ремонтирани досега помещения ни спираха да открием такива. Преди година започнахме с преобразяването на училищната сграда, защото средата беше потискаща и необходимостта от ремонт не търпеше отлагане. Ремонтирани и обзаведени с нови мебели са всички класни стаи и учебни кабинети, преобразени са и общите части на трите етажа.

В съвременна, мотивираща и пъстра среда ще посрещнем децата през септември. Каква е темата, снимки и видеа от процеса на преобразяване и готовите помещения ще споделим наесен в страниците ни в социалните мрежи. Нека бъде изненада. Ще загатнем, че прекрачвайки прага на градината децата ще се впуснат в Приключение в …;)“.

СУ за УУС „Професор д-р Стоян Белинов“, гр. Пловдив е едно от трите специални училища за деца и ученици с увреден слух в страната и единственото в Южна България. Учебното заведение приема деца от 2 годишни за предучилищните групи и ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Възпитаниците на училището се обучават по общообразователните учебни програми на МОН за предучилищно и училищно образование. Осигурява се обучение по специалните учебни предмети за ученици с увреден слух утвърдени от министъра на образованието: Фонетична ритмика, Музикални стимулации, Реч и предметна дейност, Развитие на речта, Развитие на речта и произношение и Моторика. Всички класни стаи и кабинети разполагат с модерни звукоусилващи системи. Индивидуална рехабилитация на слуха и говора с децата от предучилищните групи и учениците от 1 до 7 клас, включително се провежда ежедневно по 30мин., а с учениците от 8 до 12 клас – два пъти седмично по 45 минути в специализирани кабинети оборудвани със съответната звукоусилваща апаратура и материали. Всички работещи в учебното заведение педагогически специалисти притежават необходимите квалификация и опит в работата с деца и ученици с увреден слух.

В СУ за УУС „Професор д-р Стоян Белинов“, гр. Пловдив работят рехабилитатори на слуха и говора, логопед, психолог, ерготерапевт, специални педагози, дефектолози, детски и начални учители, учители по учебни предмети със съответните квалификации за работа в учебното заведение. Приоритет са стимулирането на слуховата функция, развитието на речта, езика и комуникативните способности на децата с увреден слух. Жестовата реч е помощно средство за комуникация и е погрешно да се подвеждат родителите на деца и ученици с увреден слух, че при нас се използва само жестова реч.

В училищната сграда учениците разполагат с логопедичен кабинет, психологичен кабинет, зала Ритмика, зала по Психомоторика, Сензорна зала, кабинет БДП, кабинет по Кариерно ориентиране, STEM кабинет и кабинети по индивидуална рехабилитация на слуха и говора, зали за занимания по интереси и физкултурен салон с прилежащо фитнес оборудване. Наесен врати ще отворят Ерготерапевтичен кабинет и кабинет по Музикални стимулации. СУ за УУС „Професор д-р Стоян Белинов“, гр. Пловдив разполага с общежитие за децата и учениците от други населени места. За всички възпитаници е осигурено безплатно хранене в училищната столова.

Родителите на деца и ученици с увреден слух могат да получат информация за свободни места в предучилищните групи и паралелките в училището на телефонен номер 032/ 626 382, на  e-mail: ssudus.plovdiv@abv.bg или на адрес: гр. Пловдив, ул. „Прохлада“№1. Снимки и видеа от нашия училищен живот можете да видите във facebook и youtube: СУ за УУС „Професор д-р Стоян Белинов“, гр. Пловдив.