Екипът на Шекспирова компания „Петровден“ и  театралната продукция „Бурята“ бяха представени днес на пресконференция в клуба на БТА – Пазарджик от директорката на Младежкия дом в Пазарджик – Инна Церовска. Представлението ще бъде показаво пред публика на 28 и 29 юли, от 21:00 часа, на  откритата сцена в ОУ „Константин Величков“, село Паталеница. На срещата с журналистите присъстваха Георги Георгиев – Антика, Георги Манчев, Богдан Казанджиев, Адриана Димова, Анатолий Ставрев, актриса от университета в Съри, Августина-Калина Петкова и режисьорката на постановката Анастасия Събева.

Над двадесет години Шекспирова компания „Петровден“ представя класика на открито, а всяко лято времето за подготовката на самата постановка се превръща в празник не само за участниците и техническия екип, а и за самите жители на Паталеница. Освен професионални актьори и студенти по актьорско майсторство, в тазгодишното представление ще видим и деца от пазарджишката театрална школа. Необходимите за реализацията на пиесата средства са предоставени от Община Пазарджик, като става дума за финансиране на костюми и озвучаване. Самите актьори играят без хонорар.

Режисьорът на спектакъла Анастасия Събева разказа, че това е една от любимите ѝ Шекспирови пиеси и много дълго време тя е отлагала да направи собствения си режисьорски прочит на този текст. Това е дебютът ѝ на „Бурята“, а според думите ѝ: „колебание след колебание, най-сетне си казах – хайде, нека да е „Бурята“, защото мястото и моментът са много подходящи за такава пиеса и представление, което искам да направя.“

„Преживяваме целия процес заедно и това  че сме навън под звездите, звуковата среда предава магичност и уникалност на постановката“ – смята студентката от Съри – Хедър. Тя е очарована от средата, в която работи и вярва, че публиката ще бъде приятно изненадана от предстоящата си среща с изкуството.

Георги Георгиев – Антика: „Смесването на природата и звуците от самата сцена винаги са ме вдъхновявали и инспирирали, заради това се възползвах и направих един проект „Под небето ви разказвам“, той е предизвикан от представленията в Паталеница. Исках музиката да оживее в отделен контекст. На 30 юли, надявам се да направим мило и впечатляващо събитие за публиката и за нас, и да съпреживеем заедно музиката“.

Инна Церовска: „Паталеница е събирателно място, в което се срещаме и съпреживяваме Шекспир, като преминаваме през целия процес заедно и това ни дава шанс да погледнем от друг ъгъл на класиката, да я вплетем в съвремието“.

Анастасия Събева завършва специалността „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Здравко Митков. Първата работа на Събева на професионална сцена е учебното представление „Женска управия“, играно и в Младежкия театър. В биографията ѝ на режисьор е още „Антихрист“ от Емилиян Станев в Пловдивския театър, както и няколко детски представления на столична сцена – „Мери Попинс“, „Алиса“ и „Снежната кралица“. Следват и други успешни спектакли, които утвърждават режисьорското ѝ име.

В постановката участват както дебютанти на паталенската сцена, така и добре познати лица: Августина-Калина Петкова, Адриана Димова, Анатоли Ставрев, Ахмед Юмер, Богдан Казанджиев, Георги Манчев, Делян Илиев, Константин Икономов, Лиляна Гекова, Самуела – Ивана Церовска, Стефан Зарев, Стефан Кондров.

Като продължение на традицията на сътрудничество и партньорство с Guildford School of Acting към Университета в Съри, Обединеното кралство, част от екипа са и трима актьори-музиканти, възпитаници на английското училище. Вече втора година част от Шекспирова Паталеница са и деца от Театрална школа „Пластилин“, Пазарджик. Художник-сценограф е Теодора Лазарова. Хореограф – Вера Молова. За музикалната среда се грижи Гьорги Георгиев – Антика. Талантливият актьор известен и с вокалното си майсторство ще представи на почитателите на шекспировите представления театрално-музикалния пърформанс „Под небето ви разказвам“ с песни изпълнявани в предишни спектакли на Шекспирова компания „Петровден“, ще видим театрално-музикален пърформанс „Под небето ви разказвам“, в събота, 30 юли, на откритата сцена в Паталеница. Шекспирова компания „Петровден“ е с над 20-годишна дейност и се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти. От 1999 година насам в рамките форума са показани  14 от произведенията на Уилям Шекспир, авторски текстове и проекти със силна социална страна. Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Община Пазарджик, Театрална къща и приятели.

Вижте пресконференцията – ТУК