Това се случи по време на церемонията по първата копка на „Градината на Света“, която след година ще ни радва на Острова. Предисловието с връчването на званията „Почетен Факлоносец на мира“ – четете ТУК

Церемонията се състоя на пл. „Константин Величков“ в Пазарджик, в присъствието на стотици пазарджиклии, сред които имаше и много деца и млади хора. Почетен медал получиха футболната легенда Христо Стоичков, олимпийската шампионка Мадлев Радуканова и кметът Тодор Попов.

Всеки от тях стана носител на медала, когото виждате пред вас, а също така тримата получиха и личен подарък от създателя на Пробега на мира – Шри Чинмой.

Той казва: „Мирът не означава отсъствие на война. Мирът означава присъствие на любов, хармония, удовлетворение и единство. Мирът разкрива пълното великолепие на човешкия живот.“

Малко по-късно след тържествената церемония дипломати от посолствата на Албания,  Иран, Италия, Катар, САЩ и Унгария, заедно с Христо Стоичков и кметът Тодор Попов се отправиха към източната част на парк – остров „Свобода“, за да станат свидетели на първата стъпка към  създаването на „Градината на света“.

Според фирмата, която е направила проекта за бъдещата нова гордост на Пазарджик, дейностите по проекта са съобразени изцяло със съществуващата растителност и тя е включена в бъдещата обемно-пространствена композиция.

„Градините на света” ще бъде изградени с активната помощ и съдействие на посланици, консули и други дипломати в България. Всеки един от тях е поканен да осигури растителен вид, традиционен за неговата страна, който е способен да издържи на климатичните условия у нас.

„Градините на света“ съществуват и в Берлин. Това е един огромен парк с площ 430 000 квадратни метра. Отваря врати през май 1987-ма година и от тогава досега се е разрастнал много, като в последните години най-голяма промяна донесе „Интернационалното изложение на цветя“ през 2017-та година, за което паркът е бил значително уголемен и са направени няколко нови градини. В Пазарджик освен богата растителност се предвижда и построяването на зони за отдих и медитация, а също така и заведения за хранене.

Според кметът Тодор Попов след година Пазарджик и неговите жители ще бъдат горди с новата си придобивка. „Това което ни обединява е любовта към земята, между хората и желанието за мир и сприятеляване. Човек осъзнава, че най-важното е да бъде смирен, защото всички конфликти възникват от Его и желание за доминиране, това е нашето послание – да бъдем смирени, да ценим и да се радваме на живота.“ – каза кметът. Той връчи позлатен житен клас, на всеки един от дипломатите, които присъстваха на церемонията. „Житото е символ на живот. Това е и нашето послание и форма на благодарност към нашите приятели от другите държави, да бъдат силни и вечни като житото.“

Специалният подарък, който представлява хербаризирани в златна баня житни класове получи и футболната легента Христо Стоичков.

След това Тодор Попов и Христо Стоичков направиха първа копка на „Градините на света“, като точно това място ще бъде наречено „Великолепната осмица“ и ще бъде засадено с любимите на „модерния ляв“ – български рози.

След тържествената част десетки журналисти и фенове пожелаха да се снимат с Камата.

В 16.30 ч. в препълнената зала „Васил Левски“ започна представянето на биографичната книга на Христо Стоичков.