Ваня СТЕФАНОВА

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар, той е отреден за Ден на християнското семейство.

От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. Именно семейната среда е мястото, където те се възпитават и развиват своите заложби и дарби. Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство.

Тук отново се преплитат православният канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години.

За Брацигово този ден отдавна се тачи с празнична трапеза на „Постните гозби на моето семейство“. След светата литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“ малчуганите от първи клас от началното училище в града с възторг рецитираха Вазовата молитва и отправиха най-искрени детски пожелания за мир, любов на всички миряни и добро на нашия народ.

В тазгодишната изложба активно се включиха възпитаниците и техните родители на ДГ „Здравец“, НУ „Васил Петлешков“, КСУДС, Градски исторически музей, Община Брацигово и граждани.

Да е Огън в огнището ! Да е Обич под покрива! Да е Доброто в хляба ! Да е Ангел над рожбите ни ! И да пребъдат Корените ! Много от традициите и обичаите, спазвани на този ден, са останали в историята, но Денят на християнското семейство е празник, който трябва да почитаме и уважаваме.

21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас. Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова го посветете на най-близките си хора и се заредете с много, много любов. Бъдете благословени….Честит празник!