Актьорът Антон Радичев ще е тазгодишният носител на специалната награда „Икар” за чест и достойнство. Тя се връчва за цялостен принос към изкуството. Това обявиха днес от Съюза на артистите в България.

По традиция церемонията ще се проведе на 27 март – Световния ден на театъра. Икарите са сред най-престижните у нас награди за сценични изкуства.

Антон Радичев е действащ актьор от Народен театър „Иван Вазов”. Освен в десетки постановки, той има роли и в над 40 български филма. Радичев е и сред участниците в легендарното предаване от миналото „Клуб НЛО“.

Днес от Съюза на артистите обявиха номинациите „Икар“ в сценичните категории за отминалата календарна година.

Номинирани за най-добра водеща мъжка роля са Владимир Пенев („Великденско вино“, реж. Явор Гърдев), Деян Донков („Орфей“, реж. Йерней Лоренци) и Иван Юруков („Нора“, реж. Тимофей Кулябин), като и тримата влизат в тройката за проекти на Народния театър.

За водеща женска роля са номинирани Албена Ставрева (за авторския моноспектакъл „Неведение“ – Народен театър, под нейна режисура с консултант Явор Гърдев), Светлана Янчева (О, щастливи дни“ – „Сфумато“) и Станка Калчева („Съмнение“ – Благоевградски театър, реж. Стайко Мурджев).

Номинирани за режисура са словенецът Йерней Лоренци за своя „Орфей“ в Народния театър, Маргарита Младенова за „О, щастливи дни“ и Стайко Мурджев за „Солунските съзаклятници“ в Драматичен театър – Пловдив.

За поддържаща мъжка роля с номинации са Боян Арсов („Влюбеният Шекспир“ – Сатиричен театър, реж. Андрей Аврамов), Огнян Симеонов („Престъпление и наказание“ – ДКТ Враца, реж. Дамян Тенев) и Светослав Добрев (Санчо Панса в „Дон Кихот“ в Младежкия театър, реж. Веселка Кунчева).

Номинираните за поддържаща женска роля са Елена Кабасакалова („Солунските съзаклятници“), Маргита Гошева (също в „Солунските съзаклятници“) и Мариана Бонева („Съмнение“).

Повече имена и този път влизат в номинациите за дебют.Те са Боряна Бабанова (за Мила във „В полите на Витоша“, реж. Крис Шарков, ДТ – Ловеч), Кристина Беломорска (за режисурата на „Морфин“, Yalta Art Room), Красимир Ненков (Шушляка в „Суматоха“, реж. Дамян Тенев, ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора), Мария Манолова („Дездемона“, реж. Петър Денчев, ДТ „Стефан Киров“ – Сливен) и Никол Трендафилова (за сценографията на „Момчето от последния чин“, реж. Тея Сугарева, ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград).

За най-добър драматичен текст номинирани са Йордан Славейков за монодрамата „Виктория“, Яна Борисова за пиесата „Място, наречено другаде“ и Стефан Цанев за „Убийството на Богородица“.

Прави впечатление, че наред с маститите световни режисьори (Лоренци, Кулябин) и български корифеи като проф. Маргарита Младенова и Явор Гърдев, в номинациите в различни влизат и множество проекти на по-млади театрали като вече изявените Стайко Мурджев, Крис Шарков и Петър Денчев, Дамян Тенев, Тея Сугареваи др.

Пълният списък с номинациите за 2023 г. е на сайта на Съюза на артистите в България, където почитателите на театралното изкуство вече могат да гласуват за любимия си спектакъл, като вотът им ще определи най-доброто представление на „Икар 2023) – ТУК