ПГХХТ успешно приключи работа по проект с ученици за придобиване на социокултурна компетентност и осигуряване на ефективна социализация по приоритет 1 на конкурсна процедура 33.21–2022 към ЦОИДУЕМ.

Основната цел на проекта „Светът – аз в него и той в мен“ бе създаване на благоприятна мултикултурна среда, способстваща за ефективна образователна интеграция и социализация на ученици от етническите малцинства.

Проектът заложи на интересни дейности, сред които курс по социална психология, социален театър и разработване на бизнес проект „Моята пекарна“.

Като иновативна и изключително интересна дейност, социалният театър (театър на провокацията)   насърчи учениците да заемат активна позиция в своята общност, превръщайки се в пълноправни членове на гражданското общество.

Той формира творческо мислене, стимулира социалната чувствителност на учениците и изгради умения по превенция и борба с различни негативни явления. Вълнуваща и ползотворна бе и последната дейност – Фестивал на приятелството „Синьо лято“, която се проведе в курортно селище „Св. Влас“.

Продължителността на проекта бе десет месеца и се осъществи с финансовата подкрепа на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.