На среща във Ватикана г-н Тодор Попов получи специалното дърво маслина, което ще бъде засадено в  Градината на света в Пазарджик.

По покана на Директора на Ватиканските градини доктор Рафаел Торнини г-н Попов посети именно зеленото сърце на най-малката държава в света – Ватикана.

Историята на Ватиканските градини е много интересна – те датират от Средновековието, като през 1279 г. Папа Николай III премества резиденцията си от Латеранския дворец във Ватикана и създава първите овощни градини и красиви цветни поляни. Днес ватиканските градини се разпростират на площ от 57 декара, разполагат с множество фонтани, скулптури и изкуствени пещери, посветени на Богородица и други светци, и са разделени на три отделни стила на озеленяване: английски, френски и италиански. В тях са запазени и средновековни укрепления, сгради и паметници от Ренесанса и Барока.

По време на срещата с Директора на Ватиканските градини бяха обсъдени различни възможности за взаимодействие и сътрудничество, както и отправена покана лично от кмета на община Пазарджик към висши духовници от Ватикана да присъстват на откриването на Градината на света в края на седмицата , на 23 септември.

Маслиновото дърво, подарено от Ватикана, ще бъде засадено в Градината на света в Пазарджик като символ на почитта, която народите на Средиземноморието му отдават.