В структурите на МВР в Област Пазарджик се провежда усилена подготовка за осигуряване на нормалното протичане на втория тур от местните избори, които са насрочени за неделя, пети ноември. Над 500 служители на Министерството на вътрешните работи ще следят за нормалното протичане на изборния ден в региона, охраната на местата за гласуване, на стационарните и подвижни изборни секции, съпровождането на изборните материали и машините за гласуване, за спазването на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението. Сформирани са оперативни щабове в областната дирекция и районните управления, допълнителни мобилни екипи за проверки на сигнали, групи за осъществяване на ефективен информационен обмен с Министерството на вътрешните работи, ДАНС, общинските избирателни комисии, областната и общинските администрации, с окръжната и районната прокуратура в областта. Извършени са проверки за пожарната безопасност на всички изборни помещения и местата за съхранение на изборните материали.

Бюлетините вече пристигнаха в областта и са разпределени в общините, където ще има балотажи. На 04 ноември под полицейски ескорт всички изборни материали и машини за гласуване ще бъдат транспортирани и доставени в изборните секции на територията на цялата област. В тази връзка в гр.Пазарджик и в другите общински центрове е възможно да се наложи временно ограничение на движението пред сградите на общините, където са ситуирани общинските избирателни комисии, докато трае разпределението и транспортирането на изборните материали.

По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като вътре няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

 В областта съдействие на колегите си за охрана на обществения ред ще оказват и мобилни екипи на жандармерията.

 Припомняме, че от 29 септември до 6 ноември 2023 г. в ОДМВР – Пазарджик функционира денонощна телефонна линия 034 434 323 и 034 446 256, както и e mail- odc.pazardzhik@mvr.bg. На нея, както и на телефон 02/9011298 в Министерство на вътрешните работи и на e-mail izbori@mvr.bg, гражданите ще могат да сигнализират за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Осигурената допълнителна възможност за контакт с гражданите е част от предприетите от вътрешното министерство мерки за ефективно противодействие на престъпления против политическите права на гражданите, обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на местните избори.

В сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Пазарджик и районните управления в Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище е създъдена организация с цел съдействие на гражданите от областта да упражнят правото си на глас в деня на изборите.