Стотици граждани донесоха цветя и венци пред паметника на най-великия българин в Пазарджик, сред тях бяха кметът на Пазарджик – Петър Куленски, председателят на ОбС – Найден Шопов, областният управител Валентина Кайтазова, общински съветници, представители на различни институции, много ученици и учители. 

Панахида в памет на Васил Левски бе отслужена в катедралния храм „Успение Богородично“, а след това шествието премина по бул. „България“ за да се озове на площад „Васил Левски“ в областния град.

В шествието взеха участие и младите гвардейци, които внесоха допълнителен колорит и тържественост по време на програмата, която изнесоха учениците от НУ“ Васил Левски“.

„И тази година и той се превърна в повод за разделение на хората, едни го почитат на 18, други на 19 февруари. Забравя се най-главното, че Васил Кунчев е жертвал себе си с надеждата, че днес ние ще следваме заветите му. Вместо да изградим лелеяната от него „чиста и свята република“, се надпреверваме да се изяждаме едни други, да злословим и да завиждаме…В дни като този просто трябва да помълчим и да си спомним, какво ни каза този великан…“ – каза една от присъстващите на поклонението пазарджиклийка.

„Трябва да се търси единство, но и историческа истина. Работа на учените е да установят кое е вярното – той е обесен на 18 или на 19 февруари. Да се каже и хората ще го спазват. „- допълни нейна позната. „На мен ми напълниха душата дечицата, защото съвсем искрено, по детски си пеят и казват стиховете, но името Васил Левски, трябва да го знаят още от детската градина. Само така ще го съхраним за поколенията.“ – добави тя.