Съветникът от от групата „Развитие за Пазарджик – Николай Пъндезов е депозирал предложение за намаляване на съветническите заплати в администрацията на градския парламент, а дали това ще се случи ще научим в четвъртък, когато ще се състои редовното месечно заседание на общинския съвет.

В мотивите си за това решение Пъндезов посочва, че Община Пазарджик е в лошо финансово състояние и заплатите на съветниците са сериозно перо натоварващо бюджета.  В момента местните депутати се разписват срещу месечната сума от 1984,50 лв., предложението на Пъндезов е тя да стане 882 лв. До повишението на заплатите на съветниците се стигна, след като на януарската сесия постъпи предложение от бизнесмена Благо Солов да бъде увеличена кметската заплата.

По сега действащата наредба, това автоматично вдигна месечното възнаграждение както на председателя на ОбС, така и на съветниците. Още тогава част от общинските съветници казаха, че не са в Пленарна зала заради парите, но на следващата сесия не бе направена корекция както на съветническите, така и на председателската заплата и тихомълком  народните избраници си прибираха отпуснатата от общинската хазна сума. Ако бъде прието предложението на Пъндезов, от следващия месец те ще получават възнаграждение за труда си по-ниско от минималната работна заплата в страната.

Реално погледнато съветниците участват в поне по две комисии към ОбС и това отнема около осем часа месечно, към които трябва да добавим и максимум от още три часа, когато се провежда месечната сесия. Дори и 882 лв. са си доста пари за 11 часа труд месечно. А голяма част от съветниците дори не си правят труда да ходят на комисии, така че нека бъдат така добри и да се оценят спрямо вложените от тях усилия.

Реално погледнато всеки от съветниците има друга професия, която го храни и ако навремето общинските съветници са работили про боно, защо днешните не направят същото. Икономисаните от тях средства могат да бъдат вложени в доста смислени проекти на Общината.