Тридесет и две деца и тринадесет преподаватели от шест пещерски училища днес посетиха Националния исторически музей и Националния археологически институт с музей към БАН в столицата. Всички ученици са от отборите, които участваха в две състезания организирани от „Биовет“ АД – „Пътешествие в миналото“ по история и „Химичен многознайко“ по химия. Екскурзията им бе подарена от фирма „Биовет“ АД като колективна награда за отличното представяне в състезанията. 

Пътешествието в днешния ден стартира от „Железния град“ в Пещера, където автобусът очакваше момчетата и момичетата от НУ“Михаил Каролиди“, ОУ „П.Р. Славейков“, ОУ“Св. Патриарх Евтимий“, ОУ“Л.Каравелов“, СУ“Св.Климент Охридски“ и ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ и техните преподаватели по история и химия. За всяко от децата „Биовет“АД осигури сандвич и минерална вода за пътуването.

Учениците и учителите имаха възможност да направят автобусна обиколка в сърцето на столицата и видяха къде се намира Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, паметникът на Васил Левски, университетът „Св. Кл. Охридски“, Националният стадион „Васил Левски“ и НДК.

Първите експозиционни зали разгледани от децата бяха в Националния исторически музей в кв. „Бояна“, там учениците видяха оригиналите на Панагюрското златно съкровище, съкровището от Рогозен, както и множество други експонати свързани с Праисторията, Античността, Средновековието и Възраждането на страната ни. Интерес предизвика и картата на Антарктида, която е показана в отделна зала посветена на експедицията и базата ни в ледения континент.

Два часа по-късно се озовахме пред вратите на Националния археологически институт с музей към БАН. Там отново ги посрещнаха две екскурзоводки, които разпределиха всички участници в екскурзията на две възрастови групи.

Един от най-интересните експонати бе новооткритото копие на историята писана от Петър Богдан преди „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Децата се запознаха с много оригинали на български съкровища и находки направени през последните години. Видяха и начините по които са се произвеждали различни предмети за бита и украсата, която са ползвали владетелите и обикновените хора векове преди днешния ден.

След кратка разходка и почивка в центъра, децата разгледаха и храм – паметник „Св. Александър Невски“. Билетите на посетените днес музеи също са заплатени от „Биовет“ АД.

Утре най-малките пещерчета могат да посетят кукления спектакъл „Палавникът“ на хасковския театър „Иван Димов“, като входът е безплатен и е подарък от „Биовет“ АД за децата по случай – Международния ден на детето – 1 юни. Началният час е 11.00, а мястото НЧ“Развитие – 1873″.