Лятото нахлува с огромна скорост и високи температури, особено през тази седмица, а ако искате да се топнете в Бяло море през уикенда си пригответе поне шестотин лева. Това е най-семплият бюджет за двама, който няма да ви е достатъчен на нашето море. И така, зареждате автомобила с гориво за 100 лв. като сумата може да е и малко по-висока, ако колата ви гори повече бензин. Разстоянието от Пазарджик до Керамоти е около 300 км.

Горещо ви препоръчаме да не разчитате на Маказа, защото чакането там ще ви отнеме поне час. Минете през Гоце Делчев и пункта Илинден – Ексохи, ако тръгнете по-рано със сигурност ще чакате не повече от петнадесет минути. Но ако не обичате да шофирате по планински пътища, по – добре е да минете през Маказа.

След като Драма остане зад гърба ви не влизайте в Кавала, хванете магистралата за около десет километра и слезте от нея за да се отправите към Керамоти. Това ще ви струва еднократна пътна такса от 40 евроцента, които ще платите и навръщане.

Нощувките в Керамоти варират от 50 до 100 евро на човек, като това се определя от мястото за настаняване. Но е добре да го резервирате преди да потеглите, защото в разгара на сезона не можете да разчитате на случайността.

Плажовете са претъпкани предимно от българи, а ако искате да ползвате плажни шелонги и масичка в заведение, това ще ви струва 10 евро на ден.

Повечето от българите си носят чадъри, столчета, дюшеци, както и храна и бира в хладилни чанти, за да купуват далеч по-скъпите напитки в заведенията. Цената на бутилка бира „Митос“ на плажа е пет евро. В магазините на Керамоти от 2 до 2.5 евро. Нашенци масово могат да бъдат забелязани с кенче „Каменица“, което са си донесли от България.

Чаша кафе струва 2 евро, което се преодолява от българските туристи с термос и домашно приготвена ободряваща течност.

Цените в заведенията за хранене не са с много по-високи от тези през миналата година. Порция калмари, която на различните места е с различен обем, но е с обща цена от 12 до 15 евро. Порция гаврос струва 12 евро, лаврак или ципура се продават на цена от 40 евро за килограм, като грамажът на рибата която ще получите с порцията си е не повече от 300 гр. Пържените или варени картофи се предлагат отделно на цена от 4 евро. Салатите варират от 7 до 12 евро. Традиционната Гръцка салата е осем евро.

Узото се предлага в малки шишенца от 200 милилитра, като всяко от тях струва 7 евро. Бутилка минерална вода от 1.5 литра е две евро. В някои от заведенията хлабът е безплатен, но на други места ще ви поискат по 0.50 евроцента за филийка.

Заради това не се изненадвайте ако видите нашенци да си пият узото на терасата в хотела, в компанията на салата, която също са си донесли от България. Въпреки това заведенията са пълни и то с българи. Всяка четвърта кола, която ще видите по улиците или паркирана пред място за настаняване е с пазарджишка регистрация. Шегуваме се, че Керамоти е новият Китен.

Собственичката на хотела, в който сме се настанили разказва, че за разлика от предишни години румънците в Керамоти са намалели драстично. Българите обаче – не. Напротив – увеличават се експоненциално и голяма част от заведенията наемат сервитьори, които поназнайват български. Но това е единственият реверенс към нашите туристи.

По неин съвет решаваме в събота да посетим плаж, който е само на два километра от Керамоти и е абсолютно пуст. Няма шезлонги, няма капанчета, няма абсолютно нищо освен пясък и море. Оказва се, че е точно така. А селото, на което принадлежи въпросният пустинен плаж е Монастираки.

Приятната изненада се помрачава само от това, че българският крак вече е стъпили  тук. Огромен навес, под който са наредени шезлонги и множество огромни чадъри с надпис „Горна баня“ се счита за запазена територия. През целия ден не се появи никой, който да го ползва, но местните хора разказаха, че са го създали група българи, които почти всеки уикенд идват там.

Ако все още не сте го посещавали вижте и остров Тасос. Фериботите от Керамоти са на половин час, като цената за превоза на автомобила ви в едната посока е от 20 до 25 евро, в зависимост от обема на двигателя. За пътник билетът е 6.50, а за дете е 4 евро. Ако не искате да обикаляте острова, а да разгледате само Лименас, където също има плажове също е вариант.