Велинград се слави с минералните си извори, с многото си хотели, с това, че е СПА – столица на Балканите, но далеч преди да бъде всичко това, емблемите на града са боба Софенка, пълнените пиперки с месо и сирене, и капама.

Именно с тези три ястия ще ви занимаем в хладната ноемврийска вечер, когато приготвянето на всяко едно от тези ястия ще ви доведе топлина в стоята и уют в душата. За да пристъпим към работа по рецептите, е добре да сме се запасили с продуктите. Ако ли не, само ще преглъщате докато четете.

Щом като говорим за Велинград, то е повече от ясно, че фасулът може да се закупи само и единствено от едно място – пазара в родопския град. Той е разположен много близо до центъра и ако посетите Велинград не го пропускайте. Най-вече заради Софенката. Винаги има някоя жена от близките села, която ще ви я предложи в няколко разновидности, бял, шарен и черен боб. Всички са едри, но Софенката се прави само от белия фасул. Опитът сочи, че другият става превъзходен на чорба, но не чини пари на салата.

Боб Софенка

05%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%b0

Така се нарича сорт едър сух бял фасул, който се отглежда по тези географски ширини. Има го и на градския пазар във Велинград, където се продава за по осем лева килограма. Струва си парите. След като се сдобиете с този едричък, плътен на вкус боб. Ще трябва да го сварите. Но не да пуснете котлона на шест и да гледате нервно часовника си, а бавничко. Варете го поне три часа на ниска температура. Ако трябва му отделете още половин час за разкош. Когато е готов бобът се размазва буквално на небцето. Не забравяйте да добавите солчица докато го варите, но тя се слага накрая. Когато фасулът вече е поомекнал. Можете да приготвите салатата веднага, но ако сте планирали и очаквате гости на другия ден, нищо не ви пречи да приберете фасула в хладилника.

За четири порции боб Софенка ви трябват:

300 гр. бял боб Софенка
1 глава лук, стръкче праз лук
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сух джоджен
сол на вкус

Стигаме до вариациите на салатата. Някои хора правят софенката с праз, други с лук, а трети смесват двата вида. Не се наемам да кажа кое е правилно, защото не съм разпитала всички велинградски баби, но аз предпочитам да ползвам лук и праз. Ситничко нарязани, запържени, след това се добавя червеният пипер и накрая бобът. Престоят им на котлона заедно продължава не повече от 2-3 минути. Подправяме с гьозум (джоджен) и сол.

Освен за салата, бобът Софенка става и за друго. Не е ясно дали има велинградска рецепта за кюфтета, но ако си имате от истинка кайма, това ще е най-доброто, което можете да направите за гарнитура към Софенката.

Пълнени пиперки по велинградски

Пълнените чушки с боб ще ги оставим за преди Бъдни вечер, а тази рецепта ще ви открие цял един нов свят в българските кулинарни потайности. За целта се запасете с:

  • 12 бр. по-едри пресни зелени чушки
  • 400 г сирене
  • 400 г. свинско месо
  • 200 г. сланина
  • мазнина за пържене

Най-напред внимателно изрежете капачетата на чушките и ги освободете от семенцата. Посолете ги лекичко вътре. Задушете и запържете свинското месце, което трябва да е ситно нарязано, а докато то къкри под капака на тигана, нарежете слянинката на ситничко, а сиренцето намачкайте с вилица. Щом снемете свинското от огъня сте готови за започване. В дъното на чушката сложете малко сланинка, след нея сиренце и накрая свинското. Ако остане място в чушката запечайтайте със сиренце и сложете капачето. Това се повтаря дванадесет пъти. Застелете тавата си с хартия за печене, а след това е време да наредите чушките в тавичка и да я хързулнете във фурната. Тя трябва да е предварително включена на 200 градуса. Щом ципичките на чушките потъмнеят, значи храната е готова.

Велинградска капама

Капамата се приготвяла в миналото само за Коледа, но днес тя може да бъде приготвена по всяко време на годината. Но най-вкусна е през зимата. За да направите оригиналната велинградска рецепта за четиричленно семейство ви е нужно да подготвите:

*кален гювеч или гърне с капак

*една кисела зелка

*чаша ориз

*килограм свинско

*половин килограм телешко

*едно малко пиле

*едно парче кървавица

*триста грама сланина 

*чаша бяло вино

*червен пипер

*брашно и вода

05%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b0

Най-напред нарежете зелката на ситничко и я наръсете обилно с червеното пиперче, разбъркайте. Измийте ориза. Свинкото нарежете на парченца, за предпочатане е да е от младо прасе и месцето да е крехко. Сланинката нарежете на тънки почти прозрачни парченца. Телешкото също трябва да бъде наситнено.

Сега е време да пристъпите към реденето на продуктите. На дъното наредете сланинка, върху нея наредете зеле, върху зелето свинско, върху свинското ориз, върху него телешкото, върху него зеле, сега пак едно редче сланинка. Пилето трябва да бъде разполовено, а ако искате можете да го нарежете на порции. Върху него сложете ориз, ред е на кървавицата и остатъкът от зелето. Отгоре задължително отново наръсете сланинка.

Най-накрая излейте и чашата с вино. Тя е единствената течност, която ще поставите в тази гозба.

Ако обичате лютичко, вариантите са с черен пипер или малка люта чушка. Но подлютяването може да доде и при сервирането. Капамата обича и чесън, но след като стане готова.

Направете от брашното и водата меко тесто. С него трябва да запълните фугата между капака и гърнето. От никъде вътре не трябва да прониква и молекула въздух, нито пък от вътре на вън.

Нагласете фурната на сто градуса и пъхнете в нея гюведжа. Направете това преди да си легнете вечерта и сутринта гозбата ви ще е готова. Обикновено се приготвяла на Бъдни вечер, за да благоухае къщата в Коледната сутрин. Но не е нужно да чакате до Коледа, пробвайте по-рано, за да сте сигурни, че вече имате още една рецепта, която ще приготвяте отново и отново.