Кметът на Пазарджик Тодор Попов, министърът на околната среда и водите Нено Димов  и изпълнителният директор на ПУДООС Ренета Колева отрязаха лентата на новото регионално депо за неопасни отпадъци, разположено между селата Капитан Димитриево и Главиница.

С водосвет за здраве и благополучие отслужен от Константийския епископ Яков и свещеници от Пазарджик започна церемонията, която сложи началото на края на дългогодишното очакване за ново място, което да приюти отпадъците по начин, който не застрашава здравето и живота на хората.

13депо-тодор

Точно това подчерта и в речта си кметът на Пазарджик – Тодор Попов, който отбеляза, че това е само първият етап от работата. В скоро време се очаква да започне и същинската дейност на избраната фирма, която ще извозва и доставя отпадъците на новото сметище. В момента се обжалва нейният избор.

До тогава ще продължим да ползваме сегашното място за сметонатрупване. Кметът се извини отново на жителите на селата Капитан Димитриево, Алеко Константиново и Главиница, които са най-потърпевши от дима на досегашното сметище.

Предстои и избор на фирма за сепариране на отпадъците, което ще завърши цялостния процес. Сумата вложена в изграждането на новата придобивка е близо 16 милиона лева.

13депо-депутат

Гости на тържеството бяха народните представители от ГЕРБ – Димитър Гечев, Десислава Костадинова, Десислава Тодорова и Даниела Малешкова, областният управител Стефан Мирев, както и много представители на институциите имащи отношение към цялостния процес по изграждане и контрол на новото съоръжение.

13депо-деси

Там присъстваха и повечето кметове от деветте общини, които ще ползват новото сметище – Петко Петков (Брацигово),  д-р Костадин Коев(Велинград), Костадин Холянов (Ракитово), Марин Рачев (Септември), Николай Зайчев (Пещера).

Ето какво още каза Тодор Попов  – ТУК

13депо-деси-нено

Това е една поредна инвестиция, която се инвестира от Министерството на околната среда, от програма ПУДОС, която е с изцяло български средства. Правилното третиране на отпадъците е основен приоритет и на министерството и на ЕС, защото това влияе пряко върху нашето здраве и качество на живот. Десет стари сметища ще бъдат изтеглени от употреба, това са сметищата на десетте общини, които вече ще събират отпадъците си при нови условия и отговарящи на съвременните изисквания.

13нено

Към гостите се обърна и министър Нено Димов – ТУК

13депо-басейн13депо-компостна яма13депо-яма

Още информация за депото и историята на неговото построяване – ТУК