Във ВМА са направени 83 проби. На базата на тях са установени 6 положителни пациенти. В Националната лаборатория са положителни 3, а във Варна има една положителна проба.

Брифинг на Националния оперативен щаб, създаден с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Publiée par Военномедицинска академия – ВМА sur Dimanche 15 mars 2020

Така общият брой на регистрираните в България случаи вече е 51, два от които смъртни, съобщиха от Здравното министерство.

Засилва се контролът по границата и се разширява кръгът на лицата, които ще бъдат поставяни под домашна карантина. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски на брифинг във ВМА. Причината е, че у нас вече са регистрирани и случаи на новия коронавирус при лица, завърнали се не само от държавите с високо разпространение на заболяването, но и от Дания, Нидерландия, Франция и Австрия.

На органите на граничния контрол е дадено указание да съдействат на гражданите за попълването на анкетни карти при влизане в страната. Целта е да се избегне подаването на невярна или нечетливо изписана информация, в това число телефонни номера и адреси. Последното е необходимо, за да бъдат улеснени служителите на вътрешното министерство и здравните власти, които имат ангажимент по издирване и установяване на контактни лица. Това стана ясно още от думите на началника на ВМА.