Хирурзи от МБАЛ-Пазарджик спасиха живота на 14-годишно дете от град Пещера, наръгано с нож от свой връстник.

Момчето е докарано снощи около 18 часа в Спешно отделение от екип на Спешна помощ. Медиците са направили необходимите прегледи и изследвания и са го превели в Хирургично отделение за спешна операция. „Детето постъпи при нас с прободна рана в областта на шията, с травматични наранявания и пневмоторакс.

Касае се за проникващо нараняване в гръдната клетка. Трябваше да реагираме бързо, защото имаше опасност за живота му“, разказа д-р Муса Дурльов, който е част от екипа, който извършва животоспасяващата операция.

В нея се включват и хирургът д-р Петър Цветков, анестезиологът д-р Вътьо Вътев, операционната сестра Спаска Николова и анестезиологичната сестра Гергана Начкова. За случая е подаден сигнал в полицията, след като близките на детето са съобщили на лекарите, че то е пострадало след сбиване с друго дете, което му е забило ножа.

Пострадалото момче е било на гости на нападателя си, който след като го наръгал е избягал. Детето е извадило голям късмет, смятат лекарите. Ако острието на ножа беше засегнало подключичната артерия, която се намира на по-малко от половин сантиметър от мястото на нараняването, то нямаше да оцелее, категорични са хирурзите, които са го оперирали. 14-годишното момче ще остане за лечение в Хирургично отделение поне една седмица.

ОТ ПОЛИЦИЯТА

Случката се е развила снощи, когато е бил получен сигнал в РУ Пещера за пострадало 14 годишно момче от квартал Луковица в Пещера.

То е било транспортирано в болницата в Пазарджик, където е оперирано и животът му е извън опасност. Служители на полицейското управление са задържали 16 годишен младеж от същия квартал, като извършител на деянието.

Той и другото момче се познавали, но имали няколко спречквания. Така снощи се скарали отново и по-големия извадил джобно ножче и го пробол. Непълнолетният е задържан в РУ Пещера. С него работят инспектор Детска педагогическа стая и разследващ полицай.