„Масово по Фейсбук вървят покани от араби до млади жени и момичета в България. Профилите им са уж на американци, лъскави снимки като на холивудски звезди и на американски военни. Чатът върви на английски, но до момента, в който атакуваната дама започне да задава прекалено много въпроси“. – разказва наша читателка, която си направила експеримент с подобен потребител на социалната мрежа.
Пред нея той се представил като американски полковник. Първоначално започнал да разказва за военните си подвизи, но пазарджиклийката усетила, че я заблуждава и започнала да го разпитва, като задавала конкретни въпроси. В този момент мнимият полковник започнал да отговаря на арабски. Той не подозирал, че близка на събеседничката му в момента е студентка по специалността „Арабска филология“ в СУ“Св.Климент Охридски“.
Тя превела отговорите на „полковника“ и се оказало, че те са пълни с цинизми и гадории.
„Пиша ви за това, защото голяма част от жените се връзват на нещата, които им разказват „военните“, а най-вероятно крайната им цел е да получат пари от тях. Тъй като започват да разказват сърцераздирателна история как в момента лежат в болница, а жена им ги е напуснала, нямат никаква друга връзка със света, тъй като мисията им е секретна и само вие можете да им пратите малка сума, която им е нужна за лечението. Също така искат и лични данни, като не е ясно какво ще правят с тях.
Снимките на профилите обикновено се оказват крадени или от социалната мрежа, или илюстративни снимки в интернет. Внимавайте с кого контактувате, защото това може да се окаже и болезнено.