80 на сто от закусващите не консумират плодове сутрин, показва социологическо проучване за хранителните навици на нацията, проведено от Алфа Рисърч и Cappy

Резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите бяха представени на пресконференция. 95% от българите не пропускат вечеря, 80% обядват задължително, 59% не отделят време за следобедна закуска, а 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Това, според специалистите, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – с подценяване на първото хранене за деня.

Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси (43%), а всеки трети с тестени закуски (вкл. банички). Основният тестен продукт се комбинира със сирене, кашкавал, месен колбас. Това се обяснява с факта, че все повече българи предпочитат лесен и бърз вариант за закуска, като специалистите съветват тя да бъде пълноценна и да предоставя достатъчно енергия.

Друг основен акцент от проучването е, че значителна част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве. В същото време, обаче голяма част от закусващите сутрин българи (80%) не консумират плодове за закуска, което е в противовес на съветите на специалистите. Според тях набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия, а плодовете са идеален вариант, доставяйки лесно усвоими, натурални прости захари.

59% от закусващите, които пият сок, предпочитат закупени от магазина сокове. Две трети от закусващите българи предпочитат 100% натуралните сокове.  Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.

За силен старт на деня и събуждане на метаболизма е нужна балансирана закуска, с която да се достави на тялото нужната енергия, макронутриенти и  необходимите витамини, минерали и фибри, за да посрещаме с енергия всекидневните си задачи“ – заяви на събитието д-р Мария Николова, водещ специалист диетолог, асистент към Медицински университет – София, специалност „Хранене и диететика“. „Важна е ежедневната консумация на храна с висока биологична плътност, т.е. богата на витамини, минерали, биологично активни вещества, което поддържа здравословен баланс и антиоксидантната защита в организма, подкрепя имунната защита, подобрява когнитивните ни възможности и концентрацията и носи цялостни ползи за организма ни, а новите 100% плодови и зеленчукови сокове и смутита на Cappy са надеждно решение за натовареното ни забързано ежедневие. Една напитка се равнява на една порция плодове, достатъчна да осигури необходимата енергия за добър старт на деня“ – добави още тя.

„Лесни и здравословни закуски“ от шеф-готвач Севда Димитрова:

– Сандвич с пълнозърнест хляб с дип, хумус, поширано или варено яйце, риба, месо

– Палачинка с пълнозърнесто брашно, спанак, овесени ядки

– Бисквитки от пълнозърнесто брашно

Cappy-Breakfast-Survey-598x336.png

Интересни факти и проценти от проучването „Навици на хранене на българите“, проведено от агенция Алфа Рисърч:

§  Всеки българин вечеря (95%), обяд не пропускат 80%, а редовно закусващите сутрин са 57%.

§  Почти еднакви дялове от анкетираните закусват сами (46%) или със семейството си (42%), а останалите в компанията на колеги и приятели.

§  Любимото място за закуска за две трети от българите е вкъщи, останалите анкетирани се хранят по път или, когато стигнат работа или училище.

§  За повечето българи, които не пропускат закуската, първото ядене за деня е най-вече източник на енергия (57%) и е свързано със задоволяване на глада (52%). В по-малка степен те я асоциират със здраве (36%) или нещо друго като удоволствие, разсънване или просто навик (12-16%).

§  Предпочитанията за сутрешната закуска са ориентирани в по-голяма степен към домашно приготвената храна – 54%, за сметка на закупената отвън – 46%.

§  Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист: 43% започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси, всеки трети с тестени закуски (вкл. банички), а на всяка пета маса присъстват още плодове и яйца.

§  78% от анкетираните консумират кафе със закуската.

§  По-високото плодово съдържание е от значение за потреблението на определен тип сок – колкото е по-високо то, толкова повече се закупува сокът.

§  Най-много сокове вкъщи консумират семейните, на възраст между 36-45 г., домакинствата с непълнолетни деца.