За 19-та поредна година днес в Пазарджик се събраха шефове на институции, общественици, граждани, за да отдадат нужното внимание на борбата с едно от най-коварните заболявания на нашето съвремие – рака на гърдата.

Въпреки че последните седем месеца напълно преобърнаха и разместиха живота, ежедневието, стереотипите ни, живеейки в условията на пандемия от коронавирус, не бива да забравяме и за другия бич – рака и навременната профилактика, коментира управителят на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания и председател на Управителния съвет на „Сдружение за онкоболни и приятели”- Мария Чергарова.  

По думите й, година след година, кампаниите дават своя резултат и все повече момичета и жени от Пазарджик и региона показват отговорност към себе си и здравето си.

1 367 човека са преминали профилактичен преглед в рамките на миналогодишната кампания. 653 от тях са прегледани с мобилния ехограф. По данни на РЗИ – Пазарджик 874 са новооткритите случаи в Пазарджишка област за 2019 година. Общо в региона над 10 хиляди са хората диагностицирани с различни форми на онкологични заболявания.

Тази година в унисон с всичко случващо се у нас и по света кампанията, а и самата церемония по откриването днес преминават нетрадиционно – доста по-обрано и спазвайки драконовски противоепидемични мерки. 

„За 15 години сме успели да помогнем на не малко хора, затова днес думите ми ще бъдат на благодарност към всички, които подкрепят идеята и полагат усилия кампанията да се случва“ – заяви кметът на общината Тодор Попов, под чийто патронаж минава кампанията вече за 15-та поредна година.

И тъй като независимо колко трудни и непредсказуеми да са дните ни – надеждата за по-добро и ведро бъдеще ни крепи и днес по традиция в небето над Пазарджик бяха пуснати 15 розови балона – символ на надеждата!! И тази година по предварително изготвен график водещи специалисти – дерматолог, хирург, рентгенолог и гинеколог ще извършват профилактични прегледи на желаещите.

„Всяка жена може да се прегледа където пожелае, въпросът е да им напомним в случай, че са забравили да отделят време за собственото си здраве“, уточни още Мария Чергарова. По традиция празника не мина без добро настроение, много усмивки и разбира се – вкусна торта. Общо 200 са членовете на „Сдружение за онкоболни и приятели“ , 30 човека са потребителите на първия в страната онкоцентър.