Пет мегалитни комплекса в областта все още чакат своите проучватели.

1. Безспорно най-известният и най-внушителният се намира в местността Скумсале край Стрелча. Причудливите форми на скалите там определено говорят, че древни „скулптори“ са правили опити да изразят своята почит към боговете, създавайки светилища. Днес те са непонятни за хората, които са само на един клик растояние от което и да е място в света.

28менхир-стрелча

Но в древността, когато единственият начин да видиш някого е бил да отидеш при него, нещата са имали други измерения. И най-върлите атеисти все пак признават, че „има някаква сила“, която движи света и овъзмездява човешките дейности. В миналото са ѝ отдавали почит именно в светилищата. Десетки са местата само в нашата област, където тайните на прахората все още са неразгадани.

24стрелча-скумсале

В стрелчанското светилище, което е внушително и като размери се откриват двете основни форми характерни за мегалитните комплекси. Те са менхири и долмени. Не е ясно, за какво точно са служили, но съвременните проучватели смятат, че менхирите, които представляват побити дълбоко в земята каменни късове, които стърчат и над повърхността, са били олицетворение на мъжката сила и енергия. В повечето от случаите те наподобяват точно фалос.

Интересното в Стрелча е това, че фалосите са много на брой. Част от проучвателите на обекта смятат, че това е древен символ на плодородие и по този начин, древните са искали от боговете си възможността, да получат добра и богата реколта от земята си, а също така и сила, за да продължат своите родове.

Човешката фантазия може да оприличи каменните форми на много неща. И заради това непременно посетете Скумсале през пролетта. Така сами ще усетите силата на древната архитектура. Защото това са първите скулптури на човечеството и първите му опити да направи нещо ново от скалите, които природата е създала на това място.

Снимка: Антоанета Петрова

Сензитиви казват, че енергията на Скумсале е лечебна, а някои отиват още по-навътре в тематиката, говорейки, че там има портали и към други измерения. Вярвайте, в което ви харесва, но помнете, че и най-върлите атеисти признават, че „има някаква сила“.

2. Колкото и необичайно да изглежда мегалитен комплекс има и на бошулско-величковските възвишения. Мястото е твърде добре познато на иманярите, които все още продължават да ровят там. И има защо. Хълмът се намира на около шест километра от древната селищна могила в Юнаците. Там пък беше открито най-старото злато в Европа. Припомням това, защото най-вероятно хълмът между Бошуля, Величково и Карабунар е съществувал още по онова време. Точно на върха му има мегалитен комплекс. Той е отдалечен от мястото, където навремето е съществувала стражева кула, но в миналото е бил еднакво видим от всички страни.

18бошуля1 18бошуля2 18бошуля3 18бошуля4 18бошуля5 18бошуля6

В далеч по-нови времена на същия хълм, по Сирница се качвали младежи от Бошуля, Карабунар, Памидово и Виноградец, и облечени в кукерски кожи изпълнявали ритуала „вирушки“. В превод това означава „вихрушки“. На дълъг кол се намотавала слама, която се палела, а кукерите се въртели с нея и правели огнени спирали. Гледката е била доста внушителна, като се има предвид, че и на върха се палел огромен огън, за да бъде изгорено злото.

3. Мистичният Равногор е сред селата, които много скоро ще събират туристи от цял свят. Достатъчно е да се направят задълбочени проучвания за всички скални комплекси, които са разположени около платото. Вече сме ви срещали с връх Света Неделя – ТУК, а също така и с Бековите скали – ТУК. Припомняме и Тракийските гробници – ТУК и ТУК. Има и непроучени места, които дават заявка за интересни находки. На иманярите ще кажем да не бързат да ровят в тях, защото в онези времена бижутата и парите все още не са били открити, а разместването на камъните само ще повреди обектите – ТУК

И само, за да докажем горното твърдение в книгата си „Могили, храмове, гробници”, изд. ТЕМП, С 2008, стр. 197 Георги Китов разказва следната история:

„Отново горските ни разказаха за един странен камък, наричан от местните Уйов камик. Той бил на около 4-5 км от могилата и бил абсолютно точно копие на фалос с всички подробности. Като се знае, че този орган е символ на плодородие и на мъжкото начало – мястото е било важно тракийско светилище.

22камик

*Снимката е от книгата на Георги Китов

Преди години иманярите решили, че това е нишан и го взривили, убедени, че под него е скрито съкровище. … Фалосът е с диаметър 1 и височина не по-малко от 2.8-3м … Естествената скала е допълнително и много умело дообработена до моделиране на едно сериозно скулптурно произведение. Така към известните ни в района светилища Гарванов камик, Каменица и това под Пейчова могила, се прибавя още едно, при това с много висока стойност.

4. Ракитово – градът на боговете. Около него е осеяно с пещери и мегалитни комплекси. Припомняме и това, че в древността това е било мястото, където е имало рудници за злато. Златото и днес го има, но това е друга тема. Освен хълма с крепостта Цепина – ТУК, Ракитово може да ви подари и изненада невероятни изживявания с други места като това – ТУК

5. Жребичко – село с много дълга история и много легенди. Там днес живеят твърде малко хора, но все ще има кой да ви поведе по хълмовете и да ви разкаже за местата, които в миналото са били важни за вярванията и живота тук. За селото можете да прочетете – ТУК. Над селото се намира и Въртян камен – ТУК

 

Снимки: Фейсбук групи за Стрелча и личен архив